Assalamualaikum ya akhi ya akhwat…
Ini kali saya akan
bawa teman2 semua ke area Machap pulak.. Machap ni bagi yang tak bapa tau kat
mana letaknya, ia berdekatan dengan Ayer Hitam, Batu Pahat dah.
Kali ni saya akan
bawa teman2 untuk rasa makanan yang tidak asing lagi terutamanya bagi penduduk
setempat. Ye ke? Hmm, mgkin bagi penduduk sekitarnya dan bagi mereka yang
inginkan kelainan dalam citarasa..
Apa dia?
Apa lagi kalau bukan
Puyuh Golek Kak Mah. Puyuh golek ni memang femes sehinggakan editor Harian
Metro bahagian agro pon terliur dengan puyuh golek ni..
Apa yang best sangat dengan puyuh ni?
Okeyh, puyuh ni
memang best sangat-sangat, kerna ia diperapkan dengan rempah asli gabungan
orang Johor dan Thailand.
Ooo.. patut la sampai
leh masuk lam surat khaba… macam tu rupanya.. terbaiklah.
Harga pulak macam mana?
Sekor RM4, memang
berbaloi pon… bukan senang nak dapatkan puyuh bakor yang harga macam ni, lepas
tu perap pulak dengan rempah ratus gabungan.
Rasa macam mana?
Dah perap dengan
rempah ratus gabungan, mestilah sedap tak terhingga. Makan sekor nak lagi
sekor.
Lokasinya kat mana?
Lokasinya di bahu
jalan ja.. antara bahu jalan dari Ayer Hitam ke Simpang Renggam. Tapi kena ikut
jalan bawah la. Sebelah kiri dari arah Ayer Hitam.
Cadangan : bagi
mereka nak buat makan-makan dalam kereta pon okeyh juga, maklum la kalau naik
kereta, pasti boring kalau tak apa nak jamah.. jadi singgah la sini beli. Sambil
mandu makan la… hehe…
TAPI INGAT SATU PERKARA, puyuh ini amat berbahaya kerana ia terlalu sedap sehingga boleh melalaikan orang makannya disebabkan oleh keenakkannya yang tak terhingga.. J
Babai.. maaf di mohon
jika ada salah dan silap..
Wasalam
Oleh : Mohamad Ramzi Mohamad Asri
(A11PP0135)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan